STARK Odense er kendt for et bredt udvalg af produkter og professionel service
– men nu går virksomheden også forrest i kampen for bæredygtighed i byggebranchen.

– For os handler det om at implementere bæredygtighed i byggeriet til gavn for fremtidens generationer. Som en vigtig spiller i byggebranchen kender vi vores ansvar, og det gør vi nu vores bedste for at leve op til.
Sådan siger trælastdirektør i STARK Odense, Martin Rasmussen i forbindelse med at den anerkendte trælastvirksomhed har iværksat et projekt, der skal fremme genbrug i byggebranchen.

– Vi er klar over, at byggeriet står for 35 procent af al affald, og sammen med produktionen af byggematerialer udgør det 10-15 procent af Danmarks CO2-udledning. En måde at ændre på disse tal, er at genbruge og genanvende byggematerialer, fastslår Martin Rasmussen og tilføjer:

– For virkelig at kunne gøre en forskel, skal vi som markedsleder ikke kun se på os selv og vores rolle som indkøber og sælger, men kigge på alle faser i byggeriet. Lige fra udvinding af råmaterialer og frem til et byggeri skal rives ned, efter forhåbentlig, mange års brug.

FOKUS PÅ
BYGGEPLADSER
Martin Rasmussen tilføjer, at STARK-koncernens evne til at vælge leverandører og tilbyde de rigtige materiale med fuld gennemsigtighed og dokumentation i sidste ende vil gøre udslaget.

Samtidig understreger han, at genanvendelse og genbrug af materialer kun er en lille brik i hele STARKs strategi omkring bæredygtighed.

– Men helt konkret handler nogle af vores nuværende initiativer om, at vi på byggepladserne opstiller bure og containere til overskudsmateriale. Vi har så tilknyttet en gruppe unge mennesker der sortere materialet, og herefter kan vi sælge det videre til andre byggeprojekter. Eksempelvis har vi indsamlet store mængder tagsten og limtræ. Og i forbindelse med Facebook-byggeriets fase 3 i Odense har vi indgået en aftale om at aftage en stor mængde krydsfinerplader, som virksomheden ikke har brug for, når byggeriet er overstået. Disse vil således også blive tilbudt til andre byggeprojekter. STARK Odense har et unikt overblik over DK’s igangværende projekter, derfor kan vi i høj grad bruge vores afdelings netværk til at finde frem til hvilke byggerier, der har brugbare materialer, de skal af med. Materialer som kan genbruges andre steder i landet, fastslår Martin Rasmussen.

STARK er i dag Danmarks største forhandler og distributør af byggematerialer med forretninger i hele Danmark og på Grønland. Med årene har Stark Odense udvidet sit sortiment og tilbyder i dag alt fra træ og mursten til isoleringsmaterialer, værktøj, arbejdstøj og udlejning af arbejdsmaskiner.

KORTLÆGGER
PROJEKTMARKEDET
– Samtidig skal det nævnes, at vi også i Stark-koncernen har skabt et netværk til kunne sparre med hinanden. Dette foregår blandt andet ved hjælp af vores bæredygtighedsambassadører, der rådgiver om alt fra mere miljøvenlige byggematerialer over tredjepartscertificerede miljømærker til den krævende dokumentation. De er udstationeret i vores virksomheder i hele landet og har derfor et stort overblik over, hvad der foregår på byggepladserne og på markedet generelt, fortæller Martin Rasmussen.

STARK Odense har efterhånden været leverandør til en del DGNB-projekter og svanemærkede byggerier og har deraf en del kompetencer og erfaring med at skabe grønne løsninger og grønne samarbejder med kunder gennem alle faser i byggeriet.

Han understreger samtidig, at Stark kontinuerligt arbejder på at producere innovative bæredygtigheds-løsninger, der kan være med til at skabe en bedre fremtid. Nogle af STARK Odenses mange innovative initiativer går også ud på at skabe fokus på, hvad vi som branche kan gøre for at tænke mere grønt ind i byggeriet.

– Vi afholder derfor dialogmøder, foredrag for kunder, personale og uddannelsesinstitutioner, der skal vejlede dem til at bruge materialerne på den rigtige måde, samt bygge mere bæredygtigt på den lange bane. STARK Odense er i stand til at være frontløber for den grønne bevægelse i byggeri, fordi vi er en velfungerende arbejdsplads, med overskud, motivation, kompetencerne, ressourcerne og ikke mindst kædens og ledelsens opbakning til at kickstarte vores innovative projekter og samarbejder, siger direktøren.

HJEMMESIDE
HJÆLPER HÅNDVÆRKERE
Og tilføjer afslutningsvis:

– Vi er dedikeret til at opretholde de højeste standarder for kvalitet. Bæredygtighed har været en af grundpillerne for dens succes. Udover vores tiltag omkring genbrugsmaterialer, er det vigtigt at nævne, at vi har lagt et stort arbejde i at gøre det nemmere for håndværkere at bygge efter bæredygtige principper. I dag findes der et hav af bæredygtighedscertificeringer, og det kan være svært at navigere i. Derfor har vi på vores hjemmeside www.stark.dk udarbejdet forenklede guides og konkrete anbefalinger, som gør det lettere at bygge bæredygtigt. Noget STARK hele tiden udvikler på. Derudover er man selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os her i forretningen for at få hjælp til mere miljøvenlige alternativer.