Når du overvejer at vælge fjernvarme til eller fra, er der mange aspekter at tage højde for. I debatten om fjernvarme fokuseres ofte på tilslutningen, men sjældent på frakoblingen.
For husstande, der er tilkoblet fjernvarme og ønsker en anden varmekilde, kan det være både dyrt og vanskeligt at skifte. De er nemlig ”låst” af flere økonomiske forpligtelser:
1) Den faste rumafgift, som skal betales hvert år.
2) En betydelig frakoblingsafgift, der typisk varierer mellem 35.000 og over 50.000 kroner.

Når fjernvarmeselskabet kontaktes, oplyser de gerne om den årlige rumafgift. Men de ekstra omkostninger forbundet med fuldstændig afkobling fremgår ofte ikke tydeligt – og kan ende som en betydelig økonomisk byrde.

Uigennemsigtighed
omkring gebyrerne
Dette fører til spørgsmål om gennemsigtighed: Hvorfor bliver alle relevante udgifter ikke klart oplyst fra starten? Det drejer sig om flere omkostninger, som kan omfatte:
Tilslutningsafgift
Rumafgift
Afgift pr. kilowatt-time
Afmeldelsesgebyr

Mange forbrugere oplever, at disse informationer først bliver tilgængelige, efter de har truffet beslutningen om at tilslutte sig fjernvarme. Denne manglende åbenhed betyder, at forbrugerne ikke har det fulde overblik over de økonomiske forpligtelser, de påtager sig ved at sige ”ja” til fjernvarme.

Alternative løsninger kan være billigere
I flere tilfælde, især på Fyn i områder som Espe og Faaborg, har løsninger fra DB VVS vist sig at være både billigere i etablering og drift sammenlignet med fjernvarme. Disse erfaringer indikerer, at der kan være gode grunde til at overveje alternative opvarmningsformer.

Når beslutningen om fjernvarme træffes, er det vigtigt, at alle omkostninger er gennemsigtige og forståelige, så forbrugeren kan tage et informeret valg.