Borgmester Bo Hansen.

Der er stor interesse for at bo i midtbyen i Svendborg, men der er ikke boliger nok. Det vil Svendborg Kommune gøre noget ved og er langt fremme med at finde en investor til at opføre 70-75 boligenheder på en godt 4000 kvm stor grund på hjørnet af Bagergade og Skolegade. Mere centralt kan det ikke blive. Senere skal andre projekter følge efter.

– Nu er er det helt rigtige tidspunkt at få det sat i gang, siger borgmester Bo Hansen. Der har længe været byggeboom i de store byer som Odense, men investorerne er nu begyndt at se mere på byer som Svendborg, når der skal findes projekter at investere i. Svendborg er meget attraktiv nu for investorer, der har penge at investere.

Mere liv i midtbyen

Der bor 58.000 i hele kommunen, deraf ca. 30.000 i selve Svendborg by, men kun ca. 500 i det område, man kan kalde for midtbyen, så når butikkerne m.m. lukker, er det småt med liv i området.

– Vi har haft flere møder med investorer uden for det sydfynske, og vi arbejder på at vælge det helt rigtige projekt, siger Bo Hansen. Vi er i byrådet enige om, og det synes jeg er flot, at den pris, kommunen skal have for grunden, ikke skal være afgørende. Det skal derimod kvaliteten af projektet, der skal rumme boliger, såvel ejer- som lejerboliger, der passer arkitektonisk ind i området, der er karakteriseret ved en niveauforskel på 12 meter ned mod Dronningemaen med Naturama på den anden side af vejen.

– Det gør, at vi vil kunne bygge spændende boliger, hvor højden vil kunne være op til fem etager ned mod vejen og lavere oppe ved Bagergade. Vi taler om boliger, som kan betales af folk med almindelige indkomster, hvor de boliger, som erhvervsmanden Erik Skjærbæk nu er i gang med at opføre på havnen, er for folk med flere penge på lommen end de fleste.

Flere flytter til Svendborg

– Vi oplever i dag en øget tilflytning til Svendborg, bl.a. af unge familier, og de vil enten bo i en landsby uden for Svendborg eller helt centralt, siger borgmester Bo Hansen. De vil være interesseret i de boliger, vi vil kunne få opført i de kommende år, men også ældre mennesker er i dag interesseret i at bo i centrum af en by.

– Der er al mulig grund til at være optimist, når det gælder om at få opfyldt vores ønsker om at få opført flere boliger i midtbyen. Vi kan også pege på en nabogrund til den grund, hvor Erik Skjærbæk nu opfører 37 boliger, ligesom der bliver potentiale i havneområdet, hvor Simac skal opføre sit nye domicil.

Svendborg Kommune ejer i øvrigt Simacs bygninger og grunden ved Graaesvej med den storslåede udsigt over byen og sundet. Her er der også overvejelser om nye boliger, når Simac er flyttet ned til havnen.

Byfortætning

Projektet på den 4000 kvm store grund giver en enestående mulighed for at vise, hvordan der kan byfortættes og bygges by, som både understøtter bymidtens udvikling og stedets terræn, der som nævnt falder ned mod Dronningemaen, fremgår det af de papirer, som ligger til grund for politikernes beslutninger.

Den røde bygning, der ligger ud til Bagergade, har tidligere rummet daginstitutionen Børnely, men i dag er der kun en juniorklub, som rykker ud senest til sommer.

– Nu skal have have valgt den helt rigtige investor med det helt rigtige projekt at sælge grunden til, og så vil vi inden så længe kunne tilbyde nuværende og kommende borgere i kommunen en central bolig på op mod ca. 100 kvm til en overkommelig pris, siger borgmester Bo Hansen.